Öğrenci Takip Sistemi

ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ

Vega'da Anadolu Medeniyetler Müzesi

KADİM ANADOLU’YA SAHİP ÇIKMAK VEGA OKULLARININ MİSYONUDUR

Türkiye, bütün insanlığın ortak kültürü olarak kabul edilen ve evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkların cennetinde yer almaktadır. Kadim tarihi, kültürel kodları, coğrafi araştırmaları ve uzantılarıyla tüm dünya için oldukça kıymetli bir ülke özelliğine sahiptir. Türkiye’nin en önemli markası olan kültürel mirası, müze ve ören yerleri sadece Türkiye değil, yurtdışından gelen tüm misafirlerin de çekim alanında yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz müze ve ören yerlerine sahip çıkmak, elimizden geldiğince yaşayan müzelerin tanıtımını yapmak ve okul içi müzemizi geliştirmek yolunda hızla ilerliyoruz. Bu konuda bizleri yalnız bırakmayan siz değerli ziyaretçilerimize teşekkür ederiz.

Müze pedagojisinin Türk eğitim sisteminde ve yaşam boyu öğrenmede bir öğrenme alanı olarak yer alması müzelerden etkin olarak yararlanmalı, okullarda en azından o okulun birikimlerini içeren müze(cik)ler açılmalı ya da semtlerde okul ya da eğitim müzeleri açılarak okullarla eğitimsel çalışmalar yapabilecek organik bağlar geliştirilmelidir. Vega Okulları olarak müze pedagojisi proje çalışmaları ile müze ve okul ilişkisi kurulmalıdır inancındayız. Bu doğrultuda okulumuz bünyesinde yer alan arkeolojik kalıntıların prototipleri ve yaşam alanlarının maketlerini eğitim yaklaşımımız gereği sizlerle paylaşmaktayız.

Anadolu Uygarlıkları

Tarih boyunca bir çok önemli uygarlığın barındığı Anadolu, başta Hititler, Frigler, Urartular olmak üzere, günümüzde tam olarak ortaya çıkarılmamış onlarca medeniyeti ve kavimleri ile, dünya tarihine bir çok "ilk"e şahitlik etmiştir. Masallara konu olan bir gizem barındıran, felsefi düşüncenin çıkış noktası olan Doğu ve Batı’nın verimli toprakları üzerinde kurulan Anadolu Uygarlıkları, dünyaya miras bıraktıkları, kazandırdıkları gelişme ve yeniliklerle de tarihteki yerini almıştır. Doğu mistisizminin doğuşunu gören, matematiğin ve astronominin, geometrinin ortaya çıkışındaki öncü isimleri büyüten ve Doğu’sundan Batı’sına nakledilen bilginin inanılmaz evrimini gören Anadolu’daki uygarlıkların, gelişim basamaklarında insanlığa olan yardımı da böylece görülebilmektedir. Anadolu Uygarlıkları, tarihin önemli süreçlerini yaşamış, ortaya çıkan ve henüz çıkmamış olan, derinlerde yatan medeniyetleri kadar, bekletmekte olduğu gizemle de değerini korumaktadır.

Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden olan Göbeklitepe, Çatalhöyük, Hacılar vb ev sahipliği yapan kadim Anadolu. İnsanların avcı-toplayıcılıktan yerleşik düzene geçmesini sağlayan tarım ve hayvanların ehlileştirilmesi gibi adımların izlenebildiği merkezler Anadolu’nun her köşesinde yer almaktadır. Dini, ticari ve kültürel açıdan önemli bu yerleşimlerin tarihi M.Ö. 12000 yılına kadar gitmektedir.

Vega Okullarında Müzecilik

Vega okulları müze gezisi kapsamında; Anasınıfı, ilkokul 1., 2., 3., 4., orta okul 5.6.7. ve lise 9. sınıf öğrencilerine yönelik, "çağdaş müzecilik anlayışı oluşturmak ve öğrencilerin müze kültürünü yaşayarak öğrenmelerini sağlamak" amacıyla bir ders saati müzede işlenerek öğrencilere yönelik eğitici seminerler ve aktiviteler ile antik dönem giysi boyama çalışmaları, antik dönem oyuncakları, kazı havuzu, restorasyon atölyesi, mühür atölyesi, müze kavramı, müze kuralları, müze gezisi ve öykü yazma çalışmaları gibi değişik modül uygulamalarının olduğu eğitim çalışmaları gerçekleştirilecektir. Söz konusu proje, "Müze Öncesi Okulda, Müzede ve Müze Sonrası Okulda" yapılacak çalışmalar olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır.